Oppiminen keskiöön

Samassa vesossa 1.2. osallistuin virkistävään Jari Larun luentoon oppimisesta. Luentomateriaali löytyi verkosta jo pari tuntia ennen esitystä, mutta kyllä esitys paikan päällä oli piste iin päälle, ehdottomasti. Alkuperäisestä hieman muokattu versio löytyy täältä

Larun mukaan oppimisen itsesäätely on tulossa kouluihin. Tämä tarkoittaa, että oppilas laatii itse tavoitteet. Oppimateriaali tulee olemaan avointa ja sitä voidaan laatia yhdessä oppilaiden kanssa. Syväoppiminen, ei yksittäistiedot, tulee olemaan tärkeää oppimisessa ja varsinainen oppiminen tulee olemaan yhteisöllistä, ei eristyksissä olevaa paahtamista. Tämä vaatiikin opettajalta hyvin strukturoituja ryhmätehtäviä.

Oppimisen tulee siis tukea mielekkäistä ongelmanratkaisutehtäviä sekä oppimaan oppimista. Tehtävien tulee kannustaa luovuuteen ja niiden avulla harjoitellaan tiimityötä. Larun mukaan tärkeää on myös ymmärtää, että muutoksen tulee kohdistua toimintatapoihin luokkahuoneessa. Oleellista ei ole siis muuttaa kirjaa digitaaliseksi vaan huomio tulee kiinnittää toimintatapoihin. Sähköistä materiaalia valittaessa tulee oppilaalle antaa mahdollisuus rikastaa omaa oppimateriaaliaan esimerkiksi alleviivauksin sekä muistilapuin. Opettajalla tulee myös olla mahdollisuus päivittää materiaalia. 

Bulimiaopetuksen sijaan Laru kehoitti suunnittelemaan yksilö / ryhmä / luokkakokonaisuuksia, jolloin luennoinnin sijaan opettaja orkesteroi luokan toimintaa. Opettaja toimii siis taustasuunnittelijana tukien samalla oppimista. Tämä kaikki kuulosti todella hyvältä ja oli ilo saada kuulla, että oikeilla jäljillä ollaan. 

Advertisement

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s