Mitä sillä iPadilla oikein tekee?

Ei ole kauan kun minulle esitettiin kysymys iPadin hyödyllisyydestä. Eikö se ole ihan sama asia, mitä tablettia käyttää? No kyse on tietenkin makuasioista. Alla muutama huomio työarjestani.

Päivittäinen työmatkani on 150 km ja kuljen matkan yleensä linja-autolla. Työmatka onkin minulle oma hetki kiireisessä arjessa lukion ja yläkoulun kieltenopettajana sekä kolmen lapsen äitinä. Oma iPadini on jo vanhaa mallia. Siinä ei ole retina-näyttöä tai omaa nettiä, mutta hyvin olen pärjännyt jakamalla netin omasta puhelimesta. Mihin minä sitten padia käytän? Eikö mikään muu kelpaa? Alla pohdintaa iPadin työkäytöstä kieltenopetuksessa.

Opetuskäyttö
Työmatkalla minulla on hyvin aikaa korjata oppilaiden sanakokeita, aineita ja muita tuotoksia Moodlessa. Olen käyttänyt Moodlea sekä netin että Moodlen oman appsin, MoodlEZin kautta. Tenttiin laadinta on onnistunut paremmin Moodlen omalla ohjelmalla, eli appsilla, mutta muuta suurempaa hyötyä en ole itse appsista löytänyt.

Muita hyväksi kokemiani appseja ovat mm
Popplet käsitekarttojen tekoon. Olen käyttänyt ilmaisversiota ja tallentanut tekemäni kartan iPadin kuviin. Sen jälkeen olen tyhjentänyt kartan ja ei kun uutta tekemään.
WordPress toimii appsina mainiosti. Melkeinpä helppokäyttöisempi kuin pc-versio
WEBtoPDF on helppokäyttöinen ohjelma, jossa voi muokata netistä löytämänsä sivun PDF- muotoon
Google kääntäjä toimii mainiona hätävarana ilmaisuja etsiessä
Socrative-kyselyt on helppoa tehdä omalla appsilla
Pearltrees eli linkkien kerääminen ja kokoaminen yhteen paikkaan on helppoa
– en ole onnistunut tekemään Prezejä sen omalla appsilla, toivottavasti tämä toiminto tulee käyttöön pian
– Moodlen lisäksi myös Polldaddyn (kyselyt kuvien kanssa) on helppoa
Edmodo-oppimisympäristö on helppokäyttöinen
GoogleDriven oma appsi toimii hyvin. Hienoa, että mm tiedostoja pääsee muokkaamaan yhdessä
ComicBook on yksi suosikkini, koska sarjakuvan teko ja jakaminen on todella helppoa
EpicLyrics’iin voit syöttää jonkun musiikkikappaleen nimen ja ohjelma hakee sinulle kappaleen sanat. Muilla musiikkiohjelmilla GarageBandin ohella voi tehdä omaa musiikkia esityksiin.
– ranskan kielen opetusta olen piristänyt yläkoulussa ja lukiossa mm se loger– (ranskalainen Etuovi.com), French Verbs-, LEXI French-, Metro France-, Louvre-, Duolingo-, Hit West-radio- ja WordPower-appseilla
– lukion ruotsin tunneilla olemme käyttäneet SAOLin (sanakirja)-, WordPower, Swedish Flashcards-, Hitta hem-, Aftonbladet-, Platsbanken– ja Metro-appseja.

Oman materiaalin tuotto
Explain everything on lempiohjelmani. Helppoa tehdä pieniä opetusvideoita, joita voi julkaista Youtubessa. Jopa vanhoja power pointeja voi hyödyntää pohjana.
– muita samantyyppisiä ohjelmia, joita olen ladannut, mutten vielä kunnolla käyttänyt on Skitch, Educreations ja NoteLedge
– tekstinkäsittelyyn käytän kokouksissa iPadin omaa Muistiinpanot-ohjelmaa. Muissa kirjoitustöissä käytän Pages-appsia, mikä on maksullinen, mutta hintansa väärti. Evernotesta ei ole tullut suosikkiani, en osaa sanoa tarkempaa syytä.

Appseja, joihin aion tutustua tarkemmin
SoundingBrd kuvakortit voisivat toimia kieltenopetuksessa, ainakin alkeissa kun opetellaan perussanastoa
53Paper voisi toimia esim. kurssin yhteisenä julkaisuna kirjamuodossa. Miksei kurssilla kirjoitettuja aineita voisi julkaista tässä?
Dictation-saneluohjelma
Notability, olisko siinä haastajaa Explain everything-appsille?
Stickyboard2 vaikuttaa mielenkiintoiselta
Story Wheel ei sen kummoisempaa tutustumista tarvitse, mutta olisi mielenkiintoista kokeilla sitä tunneilla puheharjoituksissa. Omien iltasatujen teko ja nauhoitus on ainakin toiminut hyvin.
Podcastiti, hävettää ihan tunnustaa, miten en ole näihin tutustunut kunnolla aiemmin. Hyvää materiaalia kieltentunneille

Olen huomannut, että appseja kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti. Aloitan aina ilmaisversiolla ja harkitsen tarkkaan ohjelman ostamista, vaikkeivat useimmat niin kovin kalliita olekaan. Appseja julkaistaan koko ajan ja ne kehittyvät, joten on luonnollista, että löydettyäni paremman (lue helppokäyttöisemmän) appsin, poistan vanhan ja alan käyttämään uutta ohjelmaa.

Yllä oleva lista on tulosta juuri tällaisesta toiminnasta. AppsGonefree on hyvä apps, jonka katson läpi päivittäin etsiessäni hyviä ohjelmia. Toinen hyvä koontipaikka on AppZapp Pro. Facebookin ryhmissä, kuten Tablet-laitteet opetuksessa esittellään myös toimivia, kokeilunarvoisia appseja.

Tässä oli muutama ajatus työkäytöstä. Ajatuksia iPadin henkilökohtaisesta käytöstä löytyy toisesta tekstistä.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s