Tunnistatko itsesi näistä vanhemmista?

Myönnän reilusti, että edellinen postaukseni oli asenteellinen. Joku voisi tulkita sen jopa kateellisen panetteluksi, mutta avoimesti ja rehellisesti voin todeta, että taustalla on syvä huoli lasten ja nuorten hyvinvoinnista. Teen töitä heidän kanssan ja kodissa elämää vauhdittavat kaksi murkkua ja yksi eskarilainen. Elämää ja menoa siis riittää ja samalla voin seurata useamman lajin erikoispiirteitä.

Laiskimme mieheni kanssa, että kolmen aktiivisesti harrastavan lapsen treeneihin ja muihin harjoituskertoihin menevät kaikki arki-illat sekä viikonlopusta vähintään toinen päivä. Pelkästään viikolla on minimissään 9 harjoitukset! Logistiikan sekä syömisen tulee siis pelata yhteen melko saumattomasti.

Mutta siis vanhempiin. Mikä rooli on sinulle tutuin?

Tavallinen pulliainen maksaa maksut tunnollisesti ajallaan. Hän ei turhaan halua vaivata ketään vaan luottaa siihen, että kaikki joukkueen aikuiset tekevät parhaansa. Hän osallistuu välillä talkoiluun vaikkei siitä nyt niin kovasti nauttisikaan. Hän on yleensä mukana myös vanhempien palaverissa.

Ei kuulu, ei näy vanhempi on väsynyt lastensa harrastamiseen. Hän ei vastaa sähköposteihin tai muihinkaan viesteihin. Maksut jäävät helposti roikkumaan ja ne maksetaan viiveellä kehoitustenkin jälkeen. Hän luottaa siihen, että oma lapsi pääsee muiden vanhempien tai joukkueen aikuisten kyydissä harjoituksiin, peleihin sekä turnauksiin.

Vaativa vanhempi seuraa tiukasti esim. joukkueen toimintaa. Hän soittaa helposti valmentajille ja perää oman lapsensa oikeuksia kyseenalaistanut aika ajoin valmentajien toiminnan. Käyttää helposti väsytystaktiikkaa, jolloin hänelle on jossain määrin annettava periksi, jotta sopu säilyisi. Hän kaivelee helposti vanhoja asioita ja hänen on vaikeaa ymmärtää, että välillä on toimittava siinä tilanteessa parhaalla mahdollisella tavalla. Vaativa ja raskas henkilö kaikille eikä vähiten itselleen.

Curling-vanhempi ei missään nimessä oleta, että hänen lapsensa keräisi rahaa joukkueen hyväksi. Kyseisen mussukka ei myöskään missään nimessä tule pyöräillä harkkoihin vaan jopa 15-vuotiasta kuljetetaan vanhempien autolla harkkoihin sen sijaan, että hän ottaisi alku- ja loppulämpimät kauniissa kesäsäässä.

Meissä jokaisessa on varmasti ripaus jokaista vanhempaa. Kolme K:ta muodostavat periaatteet vanhemmille jalkapallon osalta. Kannusta, Kustanna ja Kuljeta. Kaikki tarvitsevat positiivista kannustusta, se on selvää. Voisimmeko joskus kannustaa myös pelaajia ja joukkueen toimintaan äaktiivisesti osallistuvia muita aikuisia? Kiitosta heruu liian vähän esim. valmentajille tai joukkueenjohtajille, mikä on todella sääli. Positiivisella palautteesta aiheesta saisi paljon hyvää aikaan.

Kustantajan rooli on osalle vaikeampaa ymmärtää, koska hyvin monessa joukkueessa maksut kausimaksuista lähtien jäävät roikkumaan, ellei rahastonhoitaja ole riittävän tomera rästejä karhuamaan. Kahden lajin harrastajat kokevat, ettei heidän tule maksaa koko kausimaksua, koska he ovat toiminnassa mukana vain osan vuotta. Kuka antaisi sen nuijan, joilla heille viime kädessä voisi kumauttaa päähän, että maksut koskevat kaikkia. Mahdollisilla kuukausimaksulla katetaan koko kauden maksuja koko joukkueelle ja jos joku ei maksa, muut maksavat tämänkin osuuden.

Kuljettajan roolia jo aiemmin käsittelinkin. En ymmärrä, miten tämän päivän nuoria ei yksinkertaisesti laiteta polkemaan harjoituksiin. Välineet ovat huippuluokkaa vaatteita myöten. Ja jos joku polkeekin, hänet leimataan oudoksi vanhempia myöten. Eihän tämä nyt näin voi mennä.

Yhteistyötä ja ymmärrystä tarvitaan vielä paljon. Sitä odotellessa ja lapsia vielä monta vuotta kuskatessa. Onneksi harjoitusten aikana voi käydä lenkillä, hiihtämässä, kuntosalilla tai ihan arkisesti kaupassa. Jääpähän hieman enemmän aikaa perheelle illalla.

20130129-220004.jpg

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s